Ενός Λεπτού Σιγή για την Φώφη Γεννηματά

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Η είδηση του θανάτου της πρώην Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στις 25/10/2021, κυρίας Φώφη Γεννηματά, αλλά και προηγουμένως η ανακοίνωση της απόσυρσής της από την πολιτική σκηνή συνάντησε την λύπη του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου. Η απόσυρσή της είχε ήδη ταράξει την πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ, το οποίο εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων βρέθηκε χωρίς αρχηγό. Τώρα με την αναγγελία του θανάτου της, ο πολιτικός κόσμος δηλώνει βαθύτατα σοκαρισμένος με την παραπάνω εξέλιξη και λυπημένος. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν στα διάφορα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης τη βαθιά τους θλίψη.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:


«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. […] Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης δηλώνει τη θλίψη του για το θάνατο της κα. Γεννηματά αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας».


Οι υποψήφιοι Πρόεδροι, που θα διαδεχθούν την Φώφη Γεννηματά, κ. Γιώργος Παπανδρέου και κ. Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνουν:


«Δεν έχω λόγια. Είμαι συντετριμμένος που έφυγε η Φώφη μας» και «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας», αντίστοιχα.


Ακόμη ως ένδειξη σεβασμού και πένθους όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, θα διακοπούν οι εργασίες του Κοινοβουλίου για αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα αναφέρει:


«Η θλίψη και η συντριβή που όλοι και όλες νιώθουμε, αντιπροσωπεύοντας στη θλίψη και συντριβή, πιστά, είμαι βέβαιος, σύσσωμο τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή, μας επιβάλλει να αποφασίσουμε στοιχειωδώς τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου, γι΄αυτή την εβδομάδα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της, και στο νομοθετικό έργο και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου».


Οι μάχες της Φώφης Γεννηματά


Οι πολιτικές μάχες


Γεννηθείσα το 1964, η Φώφη Γεννηματά και ως κόρη του κ. Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργού του κόμματος όπως και του ανθρώπου που εμπνεύστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), θα λέγαμε πως ακολούθησε μια γραμμική πορεία όσον αφορά την καριέρα της και την πολιτική σταδιοδρομία.


Ο πατέρας, η δημοφιλία του αλλά και η δικιά του πολιτική επιτυχία ήταν αυτό που βοήθησε ουσιαστικά, που φώτισε τα πολιτικά βήματα της κα. Γεννηματά. Ο ίδιος υπηρέτησε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως και το 1994 περίπου, σε διάφορες θέσης. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα μικρότερα ηλικιακά ακροατήρια, στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάτι που τον οδήγησε και στην μετέπειτα επιτυχημένη πορεία του.


Φώφη Γεννηματά σε συνέδριο
Πηγή: Kathimerini.gr

Η Φώφη Γεννηματά, ακολουθώντας και κυρίως περπατώντας δίπλα στον πατέρα της ακολούθησε και αυτή πολιτική πορεία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οπότε και ξεκίνησε πρόωρα την πολιτική της πορεία ως μέλος της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ από το 1982 έως και το 1987. Ταυτόχρονα συμμετείχε και στην φεμινιστική οργάνωση Ένωση Γυναικών Ελλάδος που ίδρυσε η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Έτσι από μικρή ηλικία παρουσιαζόταν ως ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας, συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτικές αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες τοποθετώντας έτσι, ή καλύτερα προσαρμόζοντας τις προϋπάρχουσες βάσεις.


Πριν ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική της καριέρα και προτού αποφοιτήσει διορίστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Έχοντας όμως το πολιτικό «μικρόβιο» γρήγορα και ενώ το επέτρεπαν οι συνθήκες θέλησε να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά με την πολιτική της καριέρα.


Έτσι το 2000 στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήγαγε η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, κατάφερε να εκλεγεί Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Στο συγκεκριμένο πολιτικό αξίωμα παρέμεινε για δύο χρόνια, μέχρι το 2002 οπότε και εκλέχθηκε Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιά. Τότε γνώρισε την λαϊκή αποδοχή και επιτυχία οδηγώντας στην επανεκλογή της σε αυτή τη θέση έως και το 2007.


Συγκεκριμένα από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Τότε, το 2007 θέλησε να ακολουθήσει μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτική πορεία και αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, οπότε και παραιτήθηκε από την τελευταία της θέσης. Ωστόσο, εξαιτίας κωλυμάτων και μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπόρεσε να «αγωνιστεί» για την συγκεκριμένη εκλογική θητεία.


Σε άνοδο η πολιτική της καριέρα

Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου 2009 ήταν η ημερομηνία που η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο της. Τότε ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.


Εκείνη τη ταραγμένη πολιτικά περίοδο, οπότε και το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τις επιτυχίες των προκατόχων του και ενώ η χωρά βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση, ανέλαβε το 2010 τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το 2011 υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2012 οπότε και ανέλαβε ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


Ήταν από τις λίγες πολιτικές προσωπικότητες της περιόδου που κατάφεραν να επιβιώσουν τα «χτυπήματα» της εποχής και να αναβαθμίσουν τους ρόλους τους. Περισσότερο, από το 2013 μέχρι το 2015 κατάφερε να υπηρετήσει ως αναπληρώτρια Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου.


φώφη γεννηματά
Πηγή: Lifo.gr

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με την παραίτηση του αρχηγού του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου λειτούργησε αμφίσημα για την ίδια την κα. Γεννηματά. Από την μία το κόμμα με την παλιά του ταυτότητα, πολιτικά αδυνατούσε να υπάρξει εκφράζοντας μια ήττα στον χώρο, από την άλλη όμως αυτή η ήττα οδήγησε στην νίκη της ίδιας. Κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της πορεία έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με ποσοστό 51,7% και ενώ ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρούς αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, κατάφερε να επικρατήσει. Το 2015, λοιπόν, εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Έκτοτε, προκειμένου να καλύψουν το πολιτικό κενό που είχε δημιουργηθεί με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, πολιτευτές του κεντροαριστερού χώρου, με σημαντική τη παρουσία και τις πρωτοβουλίες της ίδιας της κα. Γεννηματά εργάστηκαν ώστε να σχηματίσουν εκείνο το πολιτικό σχήμα που επανάφερε τις προηγούμενες εκλογικές επιτυχίες και θα λειτουργούσε ως εκφραστής της κεντροαριστεράς.


Ιδρύθηκε το Κίνημα Αλλαγής το 2017 όπου η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να αναδειχθεί αρχηγός με υψηλό ποσοστό 56,75%. Το εξαμελές πολιτικό συμβούλιο του κόμματος αποτελείται από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου.


Η μάχη με τον καρκίνο

Όσον αφορά τη προσωπική ζωή της Φώφης Γεννηματά, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία, στα 22 της χρόνια και ενώ αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες με την τεκνοποίηση, απέκτησε μία κόρη με τον πρώτο της σύζυγο Αλέξανδρο Ντεκά. Παρά τις πρώτες δυσκολίες, στον δεύτερο της γάμο με τον Ανδρέα Τσούνη απέκτησε έναν γιο και μία κόρη.


Ενώ η πολιτική της καριέρα γνώρισε ανοδική πορεία και κατάφερε εκτός την εκλογική επικράτηση να αποκτήσει τόσο τον σεβασμό των συναδέλφων της όσο και του κόσμου, η πορεία της υγείας θα έλεγε κανείς γνώρισε μία δύσκολη και απαιτητική κατεύθυνση.

Φώφη Γεννηματά με τον άνδρα της
Πηγή: Kathimerini.gr

Το 2008 και με την πολιτική της σταδιοδρομία να γνωρίζει άνοδο, διαγνώστηκε με καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά έχει χάσει και τους δύο γονείς της από καρκίνο. Έκτοτε και η ίδια πάλευε με τη νόσο. Όλα αυτά τα χρόνια οι περιπέτειες με την υγεία της δεν συνέβαλαν σε καμία πολιτική οπισθοδρόμηση. Αντιθέτως, ακολούθησε μία σταθερή πορεία που τελικά την οδήγησε σε ανώτερα αξιώματα και κυρίως αποδοχή. Φαίνεται πως όπως έδωσε τις πολυάριθμες εκλογικές, πολιτικές της μάχες, έτσι αγωνίστηκε και με τον καρκίνο. Όπως η ίδια δήλωνε:


«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο».


Πριν από μερικούς μήνες που συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από το θάνατο του πατέρα της και η ίδια τιμώντας τον πατέρα της, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να γράψει τα έξης λόγια, τα οποία κατά ειρωνικό τρόπο και αποδίδοντας τιμή στο πρόσωπό της γράφουν τώρα συγγενείς, φίλοι συνάδελφοι και γνωστοί την ημέρα της είδησης του θανάτου της:


«Εσύ έφυγες νωρίς. Όμως το έργο σου, η προσφορά σου, η στάση ζωής σου, έμειναν πρότυπο για τους προοδευτικούς ανθρώπους σε αυτό τον τόπο. Μας εμπνέουν να συνεχίσουμε, να κάνουμε πράξη τη νέα Αλλαγή. Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς. Αυτή είναι και η δική μας μάχη σήμερα».


Συλλυπητήρια, λοιπόν, στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, για μία γυναίκα που μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, κατάφερε να αναδειχθεί ως πολιτική αρχηγός και να σημειώσει μία αξιοπρεπή πολιτική πορεία και μία πολύ σημαντική προσωπική πορεία, ως μητέρα.

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων