Όσα Συζητήθηκαν Σήμερα στη Ζωντανή Συζήτηση στη Βουλή

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Σήμερα, Τετάρτη 25/08/2021, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ζωντανή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Οι πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες τεράστιες εκτάσεις της χώρας, από τις οποίες κάποιες συνεχίζουν να μαίνονται, αλλά και η κλιματική κρίση και αλλαγή που οδήγησε σε υψηλές θερμοκρασίες και λειτούργησε ως αρωγός για την διάρκεια και έκταση που έλαβαν οι πυρκαγιές, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη Βουλή σήμερα.


Φωτογραφία της Βουλής

Ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές, η αντιπολίτευση είχε ασκήσει σκληρή κριτική για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και είχε εκφράσει απόψεις για ύπαρξη δυνατότητας καλύτερης διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, αλλά και για την στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους προκάλεσαν κι άλλη αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η ανάληψη ή απόδοση της ευθύνης, η απάντηση στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για τις πυρκαγιές» αποτελούν τους κύριους λόγους διεξαγωγής της σημερινής ζωντανής συζήτησης πολιτικών αρχηγών.


Η συζήτηση αποτελούσε και προϊόν αιτήματος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, που σύμφωνα με τη Lifo είχε αιτηθεί «τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως των πολιτικών αρχηγών για την διαχείριση των πυρκαγιών».


Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», που μεταξύ άλλων ισχύει: «Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».


Ερωτήσεις προς απάντηση


Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο δήλωσε πως θα απαντήσει στη συνέχεις σε τέσσερις ερωτήσεις:  1. Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές;

  2. Τί πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες;

  3. Πώς θα στηριχθούν από εδώ και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές;

  4. Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες τις κλιματικής κρίσης;

Κατηγορίες Αλ. Τσίπρα προς Κ. Μητσοτάκη


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έμεινε στους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και στην στάση του πρωθυπουργού. Αρκετές φορές ρώτησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρει «Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»


Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μία προσωπική ηθική στάση, αλλά πριν απ’ όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης, αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία, ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά».

Πηγές Εικόνων : https://www.lifo.gr/, https://www.kathimerini.gr/

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων