Τόκιο 2020: Οι νίκες της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς αγώνες

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


παραολυμπιακοί αγώνες

Οι Παραολυμπιακοί Aγώνες 2020 έχουν ήδη ξεκινήσει δίνοντας για ακόμα μία χρονιά σε άξιους αθλητές την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Αυτή τη φορά θα αγωνιστούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη των αγώνων σημειώθηκε στις 24 Αυγούστου ενώ η λήξη τους ορίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.


Οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που προέκυψαν λόγω του Covid 19, καθυστέρησαν την τέλεση τους έναν ολόκληρο χρόνο. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε έξαρση κρουσμάτων, πληροφορία που έκανε πολύ δύσκολες τις συνθήκες της διεξαγωγής αλλά και της προετοιμασίας. Πάραυτα αποδείχτηκε πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς τους αξιέπαινους αγωνιστές, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη επιδείξει τη δύναμη και το πάθος τους.


Οι νίκες της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο


έναρξη παραολυμπιακών αγώνων
Εναρκτήρια τελετή στο Τόκιο, Πηγή: AP Photos

Η Ελλάδα κατάφερε ήδη από την εναρκτήρια μέρα να σημειώσει πολύ σημαντικές νίκες. Τα δύο μεγάλα μετάλλια ήταν ικανά να γεμίσουν με περηφάνια κάθε Έλληνα σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου και αν βρίσκεται. Επίσης, είχε σημαντικές εκπροσωπήσεις σε ποδηλασία πίστας, στην άρση βαρών σε πάγκο αλλά και στην κολύμβηση.


Η ελληνική συμμετοχή συνοψίζεται συνολικά σε 11 αθλήματα: στίβος, κολύμβηση, άρση βαρών σε πάγκο, μπότσια, ξιφασκία με αμαξίδιο, σκοποβολή, τοξοβολία, αντισφαίριση με αμαξίδιο, επιτραπέζια αντισφαίριση, ποδηλασία και τζούντο.


αντώνης τσαπατάκης
Αντώνης Τσαπατάκης, Πηγή: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τις νίκες:


 • Στη σπάθη Β, ο Πάνος Τριανταφύλλου κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Γάλλο Βαλέτ και μετά από έναν εντυπωσιακό αγώνα έφτασε τον μεγάλο του στόχο. Το συγκεκριμένο αποτελεί το πρώτο χρονικά μετάλλιο που κερδήθηκε στους συγκεκριμένους αγώνες.

 • Στα 100 μέτρα ελεύθερο κατηγορίας S8 στην κολύμβηση, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ακόμα ένα σημαντικό χάλκινο μετάλλιο. Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κέρδισε την τρίτη θέση σηκώνοντας στα ύψη την Ελληνική σημαία. Πρόκειται για τον χρυσό αθλητή του Ρίο στα 100 μέτρα πεταλούδα-S9.

 • Χάλκινο μετάλλιο κατακτά ο Αντώνης Τσαπατάκης στα 100 μέτρα πρόσθιο SB4. Ένας πρωταθλητής που δεν έχει γυρίσει πίσω ποτέ χωρίς μετάλλιο. Τόσο το 2012 όσο και το 2016 κατάφερε να διακριθεί και να κατακτήσει την τέταρτη θέση για δύο συνεχόμενες φορές.


Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης
Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Πηγή: Intime

Ο θεσμός των Παραολυμπιακών αγώνων και μια λαμπρή ιστορία


Οι Παραολυμπιακοί αγώνες, σε πολλές περιπτώσεις, έδωσαν πνοή και κίνητρο σε σημαντικούς αθλητές με κάποιες ειδικές ανάγκες όπως είναι κινητικές, οπτικές ή ακόμα και διανοητικές. Αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό που πολλές φορές ήταν αφορμή να προκαλέσει έντονη περηφάνια και θαυμασμό για το που μπορούν να φτάσουν τα ανθρώπινα όρια.


 • Επισήμως, η ιστορία τους ξεκινά το 1960 στη Ρώμη δίνοντας σε αθλητές να αποδείξουν μπροστά σε χιλιάδες θεατές πως δε χωρά κανένα εμπόδιο μπροστά στην αγάπη και το πάθος για τον αθλητισμό. Και αυτή είναι η αλήθεια.

 • Συνολικά, σε εκείνη τη διοργάνωση συμμετείχαν 400 αθλητές οι οποίες εκπροσωπούσαν 23 διαφορετικές χώρες. Τα αθλήματα ήταν 8, από τα οποία τα 6 επιβίωσαν και στη σύγχρονη αναμέτρηση των αθλητών: Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, και Στίβος.


Από τότε καθιερώθηκε αυτός ο θεσμός και πραγματοποιείται ανά τέσσερα χρόνια. Η επίσημη ελληνική συμμετοχή τοποθετείται το 1988 στη Σεούλ με την ανάδειξη σημαντικών αθλητών. Εκείνη τη χρονιά κατάφεραν να κατακτήσουν οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες ένα αργυρό μετάλλιο και τρία χάλκινα.

Αξίζει να αναφερθούν οι κατηγορίες αθλητών, στους οποίους προσφέρεται δικαίωμα συμμετοχής είτε σε μία είτε σε περισσότερες κατηγορίες:


 1. Αθλητές που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό

 2. Αθλητές με κάποια δυσκολία όρασης. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και εκείνοι με ολική απώλεια όρασης.

 3. Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση

 4. Αθλητές με κακώσεις στο νωτιαίο μυελό, νανισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παρόμοιες παθήσεις.


παραολυμπιακοί αγώνες 2008
Η ελληνική συμμετοχή στη διοργάνωση του Πεκίνου το 2008, Πηγή: Sports.ert.gr

Εκείνη η χρονιά που κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στην πορεία τόσων χρόνων, για την ελληνική συμμετοχή είναι αδιαμφισβήτητα οι Παραολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου. Το 2008 οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν 24 μετάλλια, από τα οποία τα πέντε ήταν χρυσά. Ξεπέρασαν ακόμα και την επιτυχία των αγώνων του 2004, στους οποίους διοργανώτρια ήταν η χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί πως τότε είχαμε την πολυπληθέστερη συμμετοχή με 137 αθλητές.


Ο ατελείωτος αγώνας των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα


Ο προβολέας των Παραολυμπιακών αγώνων δε φωτίζει μόνο τους συμμετέχοντες αθλητές. Μέσα από τις συμμετοχές και τις άξιες νίκες παίρνουν λάμψη τα πρόσωπα όλων μας. Πόσο μάλλον εκείνων που βρέθηκαν με κάποιου είδους αναπηρία πρόσφατα και δεν μπορούν ακόμα μέσα τους να το αποδεχτούν.


Παίρνει λάμψη και ελπίδα ο καθένας που έχει συνειδητοποιήσει το πόσο δύσκολο είναι στη σύγχρονη εποχή να είσαι διαφορετικός. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχτεί κυρίως άτομα νεανικών ηλικιών ή μαθητών, οι οποίοι δυσκολεύονται να οραματιστούν μία κοινωνία, στην οποία θα εντάσσονται ισόποσα και εκείνοι. Δυσκολεύονται να ονειρευτούν έναν κόσμο στον οποίο έχουν τη θέση που τους αξίζει.


Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές που πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσο φανταζόμαστε.

Πιο αναλυτικά:


 • Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 101.683 μαθητές, οι οποίοι αποτελούν το 7% του μαθητικού πληθυσμού ολόκληρης της Ελλάδας.

 • Ειδικότερα, από αυτούς τους μαθητές το 35% πάσχει από νοητική αναπηρία. Από αυτισμό πάσχει το 31,4% των μαθητών και από πολλαπλές αναπηρίες το 12,1.


Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μία ισχυρή παρουσία, δεδομένου ότι τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα του 2021. Ουκ ολίγες φορές όμως έχει αποδειχθεί άνιση αντιμετώπιση τόσο από την κοινωνία όσο και από τον γενικότερο περίγυρο. Το μεγαλύτερο κακό όμως επέρχεται λίγα χρόνια μετά από τη φοίτηση, με τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Η αγορά εργασίας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει ούτε το μισό ποσοστό αυτών των μαθητών, με αποτέλεσμα να τους αφήνει εκτεθειμένους στην ανεργία και σε ό,τι άλλο αυτή συνεπάγεται.


Η προβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων και ο τρόπος παρουσίασης τους από τα σύγχρονα ΜΜΕ, ανά τα χρόνια, συνέβαλε θετικά στην αλλαγή και την καθιέρωση της ορολογίας. Πολλές φορές οι Παραολυμπιακοί Αγώνες συγχέονται με τα Special Olympics. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα καθώς στη δεύτερη περίπτωση το κίνητρο και ο σκοπός συμμετοχής είναι η απόκτηση εμπειριών κυρίως από άτομα που πάσχουν από κάποια νοητική υστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους διοργανώσεις έχουν καταφέρει να απομακρύνουν κάθε μορφή προκατάληψης που δυστυχώς περιστρέφεται γύρω από άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία. Τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως τα όρια και η θέληση του ανθρώπου δεν έχουν τέλος. Το μόνο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε μπροστά σ ’αυτά τα άτομα είναι να υποκλιθούμε.
Πηγές:

Cnn.gr

Tanea.gr

184 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων