Trafficking: Ναι, είμαστε μέρος του προβλήματος

Γράφει η Κυριακή Μπλόσκα (άρθρο γνώμης)


Για ακόμη μία φορά η επικαιρότητα τσακίζει όποιον τολμήσει να την δει κατάματα. Για ακόμη μία φορά με πιάνω να θλίβομαι, να μιλάω για τα αυτονόητα και να μην ανοίγει ρουθούνι. Κι όμως επιμένω και θέλω να πιστεύω πως δεν μπορεί να μάθαμε έτσι απλά να συμπορευόμαστε με την βία και με κάθε μορφή κακοποίησης εν γένει.


trafficking αστυνομικος

Κουράστηκα πια να μιλάω για έρευνες, στοιχεία και αριθμούς όταν ακούω για κακοποιημένες ψυχές. Σήμερα η ελληνική πραγματικότητα σήκωσε αδιάφορα τους ώμους στην είδηση πως μία 19χρονη κοπέλα κακοποιούταν σεξουαλικά από τα 11 μέχρι και τα 17 από τον ίδιο της τον πατέρα πριν πέσει στα χέρια του 39χρονου αστυνομικού που την εξέδιδε απειλώντας την σωματική της ακεραιότητα.


Σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για την 19χρονη κοπέλα που έπεσε θύμα trafficking στην Ηλιούπολη και εγώ ήδη αναρωτιέμαι ποια θηλυκότητα θα λάβει viral διάσταση αύριο. Πόσα likes θα πάρει άραγε; Πόσα εικοσιτετράωρα θα απασχολήσει την ελληνική κοινωνία μέχρι να βρεθεί μία άλλη εξίσου συνταρακτική υπόθεση για να την αντικαταστήσει;


Μπορεί η 19χρονη να κατάφερε να δραπετεύσει σε μία κοντινή καφετέρια και να επικοινωνήσει με τις αρχές, όμως, φαίνεται πως το μαρτύριο δεν θα σταμάταγε έτσι απλά. Και αυτό διότι οι πολυσυζητημένες αρχές που όλοι μας συμβουλεύουν να απευθυνθούμε με τα γνωστά «Μιλήστε», «Καταγγείλτε», «Φύγετε», έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά: συγκάλυψαν τον κακοποιητικό συνάδελφό τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το The Press Project, όχι μόνο δεν δόθηκε βοήθεια και περίθαλψη στην σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη κοπέλα, αλλά η αστυνομία την ανέκρινε χωρίς καν την παρουσία κάποιου δικηγόρου. Τελικά, μέσα στις επόμενες μέρες οι αρχές συνέβαλαν τους κακοποιητές του θύματος μετά την έκταση που έλαβε το ζήτημα, με τους ίδιους φυσικά να αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες της 19χρονης.


ηλιουπολη αστυνομικος

Πόσο βαθιά νοσεί η κοινωνία μας όταν η διαφθορά και η ασυδοσία είναι πιο ισχυρή από την ίδια την κακοποίηση; Άραγε, πόσες ακόμη πόρτες έχουν κλείσει κάθε δίοδο σε χιλιάδες άλλες θηλυκότητες που αναζήτησαν ασφάλεια και προστασία από τις αρμόδιες αρχές αλλά τελικά αντίκρισαν ακόμη ένα σάπιο σύστημα;


Φυσικά, το σύστημα δεν λειτουργεί ατομικά, ούτε έχουμε να κάνουμε με μία «μεμονωμένη περίσταση». Η εγκληματική στάση της ΕΛ.ΑΣ στην καταγγελία της 19χρονης είναι αρκετή για να μας δείξει πως τα εμπόδια που συναντά ένα θύμα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, όταν βρει το κουράγιο να μιλήσει, δεν έχουν σταματημό.


Στην Ελλάδα περίπου 20 χιλιάδες γυναίκες είναι αιχμάλωτες στη βιομηχανία του σεξ. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και θα δούμε πως το πρόβλημα αυτό δεν είναι δα και τόσο μακρινό. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω πως τελικά μπορεί να γίνει ένα βήμα προς μία προσοδοφόρα κατεύθυνση. Και αυτό διότι η 19χρονη μπόρεσε και βρήκε καταφύγιο σε μία κοντινή καφετέρια. Γιατί η σερβιτόρα δεν έκανε απλά την δουλειά της αλλά άκουσε, πρόσεξε, ενδιαφέρθηκε και τελικά έσωσε μία ζωή.


Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Το νούμερο 1109 είναι διαθέσιμο όλο το εικοσιτετράωρο, έχει πρόσβαση σε 186 γλώσσες μέσω τηλεδιερμηνείας, είναι πρωτοβουλία της Α21 στην Ελλάδα και μπορεί να σώσει χιλιάδες κακοποιημένες θηλυκότητες. Αρκεί να βάλουμε καλά στο νου πως η ουδετερότητα και η αποστασιοποίηση δεν θα είναι ποτέ μία αποδεκτή στάση, αλλά μέρος του προβλήματος.

36 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων