Κάνοντας μία βόλτα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Η Νέα Παραλία κατά την περίοδο της πανδημίας κατάφερε να αναδειχθεί σε σημείο κατατεθέν για τους κάτοικους της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε σημαντική διέξοδο για κάθε ηλικία την περίοδο του εγκλεισμού, χωρίς όμως να σημαίνει πως δε μιλάμε για ένα σημείο με διαχρονική αξία και σημασία.


Παρακάτω, επιλέξαμε τα ποιο χαρακτηριστικά σημεία που προσελκύουν κάθε ανθρώπινη ματιά και σας τα παρουσιάζουμε:


Ο Λευκός Πύργος


λευκός πύργος θεσσαλονίκης
Πηγή: Thessalonikiguide.gr

Δεν μπορεί κανείς κατά την ατελείωτη βόλτα του στη Νέα Παραλία να προσπεράσει το μεγαλύτερο ιστορικό σύμβολο όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ο Λευκός Πύργος από το 2006 λειτουργεί ως μουσείο και μέσα του κρύβει χιλιάδες πολύτιμες ιστορίες.


Μία κατασκευή υψίστης πολιτισμικής σημασίας και όχι μόνο, είναι ικανή να δικαιώσει κάθε επισκέπτη όσα χιλιόμετρα και αν έχει διανύσει για να βρεθεί μπροστά του. Αποτελεί και ένα μέρος συνάντησης καθώς όποια ώρα της ημέρας και αν περάσεις θα προσέξεις πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο δημιουργώντας μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.


Περπάτημα δίχως τέλος στους θεματικούς κήπους


νέα παραλία θεσσαλονίκης
Πηγή: Thessalonikiguide.gr

Ο περίπατος στη Νέα Παραλία είναι ένας από τους λόγους που καταφτάνουν στη συμπρωτεύουσα χιλιάδες άτομα όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Για όποιον καταφέρει να βρεθεί εκεί απλώνεται μπροστά στα μάτια του μία έκταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων, διαθέσιμη για περπάτημα και εξερεύνηση. Προσφέρεται μία μεγάλη βόλτα η οποία σε κάθε σου βήμα έχει να σου χαρίσει και μία νέα διαφορετική εικόνα.


Οι διάφοροι θεματικοί κήποι όπως και το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου επισφραγίζουν και διατηρούν ζωντανό το μεγαλείο γύρω από το όνομα του μέσα στους αιώνες. Η πρώτη θεματική έκταση που τοποθετείται ακριβώς στην πλευρά του Λευκού Πύργου είναι ο κήπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακολουθούν αρκετοί ακόμα όπως ο κήπος των εποχών, εντός των οποίων προσφέρονται αρκετές δραστηριότητες.


Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου


ομπρελίτσες νέας παραλίας θεσσαλονίκης
Πηγή: Thessalonikiguide.gr

Συνεχίζοντας τη βόλτα δεν μπορείς να μη σταθεί στο περιβόητο εικαστικό δημιούργημα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Οι ομπρέλες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Μακεδονία Παλλάς και μετρούν περίπου 8 χρόνια που είναι τοποθετημένες στο συγκεκριμένο σημείο.


Πρόκειται για μία εντυπωσιακή καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και διατηρεί ανεξίτηλη τη μνήμη αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Οι περαστικοί όσες φορές και αν περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο πάντα θα επιλέξουν να το φωτογραφήσουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στη μέρα.


Για κάποιους είναι αυτός ο ατελείωτος ποδηλατοδρόμος συνδυαστικά με μία όμορφη διαδρομή. Για άλλους μία πολυπόθητη ανάσα από την καθημερινότητα και το συνωστισμό μέσα από μια διαδρομή με τα καραβάκια του Θερμαϊκού. Ο καθένας ξεχωρίζει και κάτι διαφορετικό αλλά όλοι επιλέγουν αυτό το ίδιο – μοναδικό σημείο. Η Νέα Παραλία σήμερα διανύει την καλύτερη εκδοχή της, συλλέγοντας ασταμάτητες διακρίσεις.


Εκτός από την τεράστια ιστορική κληρονομιά που κρύβεται πίσω από τα αγάλματα και τα τείχη του Λευκού Πύργου, μπορείς να ανακαλύψεις μοναδικές εικόνες και στιγμές. Αν ποτέ θελήσεις να μεταφερθείς εκεί έστω και λίγο νοητά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κλείσεις τα μάτια και θα βρεθείς ευθείς αμέσως.


176 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων