Από Σήμερα Υποχρεωτικός ο Εμβολιασμός στους Υγειονομικούς

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Στις 24 Αυγούστου 2021, ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από τον Κορωνοϊό, να περιοριστεί η διασπορά του και να ασκηθεί «πίεση» στους ανεμβολίαστους προκειμένου να εμβολιαστούν και να πραγματοποιηθούν τα προηγούμενα δύο ζητούμενα.


εμβόλιο κορωνοϊού

Έτσι από σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου 2021, το εμβόλιο κατά της covid – 19 καθίσταται υποχρεωτικό, όπως ανακοίνωσε ο κος. Κικίλιας για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.


Ποιους αφορά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Πιο συγκεκριμένα, υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται:

  1. «στο προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό)

  2. το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας)».

Η πρώτη ομάδα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού έως τις 16 Αυγούστου 2021. Η δεύτερη ομάδα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη ή μοναδική δόση εμβολιασμού έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.


Δυνατότητα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

εμβολιασμός για τον Κορωνοϊό

Υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης ατόμου που εργάζεται στους παραπάνω τομείς από την διαδικασία του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε περίπτωση νόσησης από την Covid-19, ή εφόσον για λόγους υγείας οι εργαζόμενοι υποβάλλουν πιστοποιητικά εξαίρεσης και η ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τις αιτήσεις κάνει δεκτή την αίτηση.


Κυρώσεις μη εμβολιασμού

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από τους εργαζομένους σε δημόσιους φορείς, εφαρμόζεται ειδικό διοικητικό μέτρο που προβλέπει αναστολή των καθηκόντων, άνευ αποδοχών, για τον εργαζόμενο.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου και των κυρώσεων και επιδόθηκαν τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία.


Αντιδράσεις


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με Πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Γιαννάκο θα προχωρήσει σε συγκεντρώσεις, απεργίες και πορείες διαμαρτυρίας. Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβριου 2021 θα προχωρήσει σε στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κύριος Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

57 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων