Ζακ Κωστόπουλος: 35 μήνες από το θάνατο του

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


ζακ κωστόπουλος

Πριν λίγες μέρες και υπό κανονικές συνθήκες, θα γιόρταζε τα 36α του γενέθλια με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τελικά, συμπληρώνει 35 μήνες θανάτου, κερδίζοντας έστω και αργά, τον απεριόριστο σεβασμό και τη βαθιά λύπη όλου του κόσμου.


Αιτία θανάτου; Η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε επίσημα το έγκλημα της δολοφονίας, αναζητώντας αδιάκοπα δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Ζακ. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και αποτελεί αφορμή ατελείωτου προβληματισμού για την ανθρώπινη φύση.


Σχετικά με τους κατηγορούμενους, έχει ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση του ζητήματος. Η κατηγορία; Θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικούς. Και τα έξι άτομα αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Κανένας τους δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι έγινε. Τα οικογενειακά και φιλικά του πρόσωπα δε σταμάτησαν να αιτούνται αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με δόλο. Η απόδοση δικαιοσύνης και η δικαστική διαδικασία δεν έγινε ποτέ.


λουλούδια για ζακ κωστόπουλο
Πηγή: EUROKINISSI

Ποιος ήταν όμως ο Ζακ;


Είναι ο «ναρκομανής» για τον οποίο έκαναν λόγο τότε τα ΜΜΕ, είναι ο «ληστής» που μπήκε μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο με μαχαίρι για να κλέψει. Έτσι είχαν αποφασίσει να τον παρουσιάσουν, καλλιεργώντας υποσυνείδητα μία πράξη με κάπως δίκαιο, για αυτούς πάντα, χαρακτήρα.


Βλέπεις στην Ελλάδα σημασία έχει ποιος κάνει μία δολοφονία και όχι το ότι απλώς την κάνει. Οι κάμερες των δρόμων και των γύρο καταστημάτων αποφάσισαν όμως να μας πουν μία διαφορετική ιστορία, η οποία δυστυχώς είχε το ίδιο άδικο τέλος. Τα στιγμιότυπα απεικόνιζαν έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του από άγριους ξυλοδαρμούς και να απομακρυνθεί από το κατάστημα.


Έναν άνθρωπο που δεν παρουσίασε καμία αντίσταση στην αστυνομία. Έναν άνθρωπο νεκρό στο πεζοδρόμιο της Γλαδστώνος. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν τη χορήγηση απλού αναλγητικού, ενώ τα αποτελέσματα των δαχτυλικών αποτυπωμάτων που έγιναν στο μαχαίρι αποκάλυψαν πως το θύμα δεν το άγγιξε ποτέ.


Ο Ζακ ή Zackie, ήταν υπερασπιστής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και δεν είναι καθόλου τυχαίο που μέχρι και σήμερα κανείς δεν είχε να του προσάψει κακό λόγο. Ήταν μία εμβληματική Drag Queen και μέσα από την τέχνη του προσπαθούσε να διεκδικήσει το αυτονόητο για αυτόν και την κοινότητα του. Στη μνήμη του οργανώθηκαν πορείες και οργανώσεις, οι οποίες είχαν ως κύριο αίτημα απόδοση δικαιοσύνης για εκείνη τη δολοφονία στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 στην Ομόνοια.


Πηγή: EUROKINISSI

Η Ελλάδα παραμένει μία ρατσιστική και ομοφοβική χώρα


Ο Φίλιππος Καραγιώργης περνούσε τυχαία από το σημείο και θα αποτελέσει σημαντικός μάρτυρας στη δίκη, όποτε και αν αυτή γίνει. «Λιντσάρισμα» περιγράφει την επίθεση που έκαναν στο Ζακ.


«Είχε πέσει στα τέσσερα σαν μωρό, προσπαθούσε να συρθεί πάνω στη σπασμένη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου. Κάθε φορά που προσπαθούσε να σηκωθεί, αυτοί οι δύο άνδρες τον κλωτσούσαν, ξανά και ξανά», είπε χαρακτηριστικά στην Guardian.


Ο δρόμος που χρειάζεται ακόμα να διανύσει η ελληνική κοινωνία μέχρι να αγγίξει το αυτονόητο επίπεδο αποδοχής και αναγνώρισης της διαφορετικότητας είναι γνωστός. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας καθημερινά στον δρόμο, στα αδιάκριτα βλέμματα και στα χαμηλόφωνα σχόλια απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό. Οτιδήποτε τέλος πάντων πάει να ξεφύγει από τα «καθιερωμένα» πλαίσια.


Και αν δε φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν και πιο ηχηρά παραδείγματα. Η δολοφονία του Ζακ ήταν χαρακτηριστικό δείγμα bullying και φανερώνει πολλά πράγματα για τη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Λίγο αργότερα, έγιναν γνωστά και άλλα περιστατικά φραστικών και σωματικών επιθέσεων που είχε δεχθεί το συγκεκριμένο άτομο. Ο λόγος; Η διαφορετικότητα του. Σαν άτομο έγινε δέκτης κακοποιητικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς πολλές φορές.


βία στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ελλάδα
Πηγή: Eτήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2019

Δεν είναι μόνο ο Ζακ. Παρά τους τόσους σημαντικούς αγώνες, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μία ομοφοβική χώρα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το 2019 σημειώθηκαν 44 επιθέσεις εις βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.


Ένα χρόνο δηλαδή μετά από μία τόσο απάνθρωπη επίθεση. Τα 25 από αυτά λόγω ταυτότητας φύλου, τα 16 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τα υπόλοιπα 3 και για τους δύο προαναφερόμενους λόγους. Να υπογραμμιστεί ότι τα παραπάνω περιστατικά είναι μόνο τα επισήμως καταγεγραμμένα και αυτά που κατάφεραν να ακουστούν.


Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) οδηγήθηκε σε επ’αόριστον αναβολή.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, και ακόμα δεν έχει αποδοθεί η ανάλογη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για την οικογένεια και τους φίλους του θύματος. Δικαιοσύνη για όλα τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που έχουν δεχθεί επιθέσεις για τη διαφορετικότητα και τις επιλογές τους. Δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Πηγή:

In.gr

News247.gr

Efsyn.gr

233 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων